Informatieportaal voor chauffeurs in Tsjechië

Op ons informatiewebportaal vindt u alle benodigde informatie over wegen en snelwegen in Tsjechië. We bieden alleen de nieuwste gegevens zodat elke bestuurder op de hoogte blijft. Wij leveren geen diensten en verkopen geen goederen!

 

Alles over snelwegen in de Tsjechische Republiek. Betalend verkeer in Tsjechië.


Geschiedenis van Wegenbouw in Tsjechië: Verleden en Heden. De herinneringen aan het begin van de wegenbouw in Tsjechië worden vaak geassocieerd met het einde van de jaren 1960. Maar in werkelijkheid werden de eerste opmerkelijke stappen in deze richting al vóór de Tweede Wereldoorlog gezet, waardoor Tsjecho-Slowakije een van de eerste landen werd die snelwegen aanlegde.

De ideeën over de aanleg van wegen strekten zich ver terug in het verleden. Al in 1935 verschenen de eerste concrete plannen, zoals de "Nationale weg Pilsen-Košice", hoewel deze niet door belangrijke steden liep, zoals Praag of Brno. Andere initiatieven, zoals het project "Heb-Krust", werden echter ook niet uitgevoerd.

Een interessante wending vond plaats dankzij het ondernemerschap van de Zlín-industrieel J.A. Baťa, die een project voor een snelweg door Tsjecho-Slowakije lanceerde, van Heb naar Velká Bockov. Hoewel dit door Baťa gefinancierde project goedkeuring kreeg, omzeilde het opnieuw belangrijke centra van onze republiek.

Echter, oorlog en daaropvolgende gebeurtenissen leidden tot het stopzetten van de bouw. Aan het eind van de jaren 1950, met de groei van het wegverkeer, werd de behoefte aan modernisering van de weginfrastructuur steeds duidelijker. In 1963 werd het wegennetwerk voor prioritair onderhoud vastgesteld, en in 1967 begon de bouw van de D1 snelweg Praag - Brno.

Vandaag de dag heeft het wegennetwerk van Tsjechië meer dan 130 duizend kilometer aan verharde wegen, inclusief meer dan 1.350 kilometer snelwegen. In 2021 werd een elektronisch vignettenstelsel ingevoerd voor het gebruik van snelwegen, waarbij bepaalde categorieën voertuigen vrijgesteld zijn van betaling.

De geschiedenis van de wegenbouw in Tsjechië dient niet alleen als herinnering aan gemiste kansen, maar ook als voorbeeld van hoe een land omgaat met de uitdagingen van de ontwikkeling van haar transportinfrastructuur.


  

 

Tsjechië vignet digitaal. Op de dag van vandaag bedraagt de totale lengte van het openbare wegennet in Tsjechië 130.671 km. Ze zijn allemaal verhard. De totale lengte van snelwegen en autowegen bedraagt 1.350 km.


 

 


Waar de Tsjechische Autowegvignetten te kopen?
Een gids voor aankoopmogelijkheden

Het Tsjechische autowegvignet is een verplicht element voor reizigers op de wegen van Tsjechië. Maar hoe koop je het? Hier zijn een paar opties:

1. Online aankoop: Het is eenvoudig en handig om het Tsjechische vignet online te kopen. Je kunt het direct activeren of binnen een maand.

Pluspunten

- snel en gemakkelijk
- wordt onmiddellijk geactiveerd
- mogelijkheid om een ​​ecotarief te kiezen

Minpunten

- bankkaart vereist
- Internettoegang in Tsjechië is vereist (roaming moet ingeschakeld zijn)


*Onze website is geen aanbieder van diensten of verkoop van goederen.


2. Aankoop bij verkooppunten: Je kunt het vignet kopen op verschillende plaatsen, waaronder Tsjechische postkantoren en andere verkooppunten.Pluspunten

- communicatie met de medewerker persoonlijk
- u kunt contant betalen

Minpunten
- lange rijen
- eventuele fout van de medewerker bij het invoeren van voertuiggegevens


3. Self-service kiosken: Nog een optie is om het Tsjechische vignet te betalen bij speciale self-service kiosken.Pluspunten

- comfortabel
- wordt onmiddellijk geactiveerd

Minpunten

- bankkaart vereist
- lange rijen
- kiosken zijn beschikbaar in 3 talen (Tsjechisch, Engels, Duits).

Elke bestuurder kiest de meest geschikte betaalmethode voor wegen in Tsjechië.


Soorten vignetten:


- standaard

- ecotarief (voor voertuigen op gas, gas of hybride)Geldigheidsduur van het vignet


De Tsjechische vignetten zijn beschikbaar voor vier periodes:

- 1 dag (beschikbaar vanaf maart 2024),

- 10 dagen,

- 30 dagen,

- 1 jaar.Controle en boetes

De controle op het bezit van een vignet in Tsjechië wordt uitgevoerd door zowel de verkeerspolitie als douanebeambten. Controle vindt uitsluitend plaats op tolwegen via bewakingssystemen en patrouilles. Overtreders riskeren boetes tot 20.000 kronen.


De snelheidslimieten op de wegen en snelwegen in Tsjechië zijn als volgt:- Binnen de bebouwde kom - 50 km/u,
- Buiten de bebouwde kom - 90 km/u,
- Op autowegen - 110 km/u,
- Op snelwegen - 130 km/u.
Handige informatie

- In Tsjechië zijn er noodnummers: 112 (Europees noodnummer), 158 (politie), 150 (brandweer), 155 (ambulance).
- Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 31 maart als er sneeuw of ijs op de weg ligt.
- Aanbevolen uitrusting: het uitschakelen van navigatiesoftware die de locatie van vaste snelheidscamera's aangeeft.

Het is belangrijk te onthouden dat het gebruik van radarverklikkers verboden is, waarvoor boetes zijn voorzien. De boete bedraagt ​​tot CZK 1.000 (€ 41) bij betaling ter plaatse. Bij gerechtelijke procedures kan het boetebedrag oplopen van € 5.000 tot 10.000.